Celulit in čiščenje telesa

junij 8, 2015 Objavil: Kategorija: Telo Ni komentarjev

Spremenite prehrambene navade!

Proti čezmerni telesni teži in izrazitemu celulitu je najučinkovitejša temeljita sprememba prehrane, ki naj vsebuje pusto meso namesto mastnega, zlasti ribe in perutnino, pripravljeno »naravno«, torej brez bogatih omak in pretiranih začimb, veliko sadja in zelenjave, posneto mleko in nemastne mlečne izdelke ter izdelke iz polnozrnate moke. Tako bo organizem dobil vse hranilne snovi, vitamine in rudnine, ki spodbujajo prebavo ter preprečujejo zastajanje odpadnih snovi v telesu.

Tudi tekočine (navadna ali mineralna voda, zeliščni čaji) je potrebno spiti v zadovoljivih količinah.

Ne kadite!

Nikotin poslabša dovajanje kisika v celice in s tem preprečuje dobro presnovo.

Veliko se gibajte!

Čim manj se vozite z avtomobilom, prednost dajte hoji in teku. Izogibajte se dvigalom in pomičnim stopnicam, raje se povzpnite peš. Bodite redno telesno dejavni. Živite aktivno.

Zagotovljen uspeh

Uravnotežena prehrana, več kisika, telesna dejavnost za ohranjanje dobre telesne pripravljenosti… Vsi vemo, kaj je treba storiti, da ostanemo v formi – nič ne pride samo od sebe. V veliko pomoč pa so vedno bili tudi masaža, telovadba in dieta. Da bi telo dobilo svojo novo obliko, si je treba vzeti veliko časa in vložiti veliko truda.

Pri uspešni borbi s celulitom vam bo pomagalo:

 • če se boste začeli hraniti s polnovrednimi živili, ki vsebujejo malo maščobe, soli in sladkorja;
 • če boste dva do trikrat tedensko resnično telesno aktivni;
 • če boste vsak dan, najbolje zjutraj, izvajali 15-minutni program proti celulitu: masaža s krtačo, izmenično prhanje s toplo in mrzlo vodo, vtiranje kreme;
 • če boste vztrajali – morda vas bodo dodatno spodbudili prvi vidni uspehi;
 • če ne boste le občasno storili nekaj za svoje telo in proti celulitu, temveč boste svoje življenjske navade postopno in trajno spremenili.

Kaj še pomaga proti celulitu?

Poleg zdrave prehrane in rekreacije lahko obiščete tudi kozmetične salone. Ponudb je veliko in so tudi zelo raznolike. Najpogostejši načini za zmanjševanje celulita, telesne teže in obsega so:

 • Ročna anticelulitna masažaRočna limfna drenaža, s katero se vpliva na izboljšanje limfnega obtoka in povečanje odpornosti organizma. Z limfno drenažo se telo znebi nakopičenih toksinov in se tako očisti.
 • Masaže telesa, ki se lahko izvajajo ročno, s pomočjo krtačk ali rokavic in s pomočjo aparatov. Koža je po njih dobro prekrvavljena. S pomočjo masaže se lahko na kožo nanašajo tudi določeni kozmetični izdelki, ki vplivajo na zmanjšanje celulita.
 • Kozmetični piling telesa, ki ga je najbolje izvajati dvakrat na mesec. S tem se odstranjujejo poroženele celice vrhnjice. Koža je tako bolj gladka, mehka in nežna, hkrati pa bo po pilingu lažje sprejela učinkovine iz proticelulitnih izdelkov.
 • Terapije z vodo (Kneipp-anje) ali izmenično prhanje s toplo (33 do 37 stopinj Celzija) in mrzlo vodo (12 do 15 stopinj Celzija).
 • Terapija z ledom, ki močno vzpodbuja prekvavljenost kože. Koža je bolj napeta in telo porabi več energije, da se segreje.
 • Savna, ki se priporoča kot intenzivni trening ožilja in čiščenja telesa s povečanim potenjem.
 • Telesna nega s pomočjo morske soli, alg, gline in blata.
 • Aromaterapija s pomočjo eteričnih olj, ki ob istočasni sprostitvi celega telesa vpliva tudi na čiščenje telesa ter izboljšuje napetost kože.
 • Profesionalni postopki, izvajani v ustreznih salonih, kot so ultrazvočna lipoliza oziroma kavitacija, mezoterapija …

Odprava celulita

Velika večina žensk s celulitom, ki bi ga želele odpraviti, celulit kontrolira in ne zdravi. Kontrola celulita obsega vse znane metode, ki se jim kar naprej pridružujejo novejše tehnike, predstavljene s streni estetetike, aerobike, fitnesa in drugih. Skupna lastnost vseh teh metod kontrole je, da jih je treba izvajati neprestano.

Odprava celulita je s konvencionalnimi metodami neučinkovita. Razne diete, masaže in mazila imajo kratkotrajen učinek in uspeh je viden, dokler metode kontrole ali odpravljanja celulita uporabljamo. Trajnih učinkov ni. Po prenehanju odpravljanja se celulit pojavi ponovno in se običajno celo poslabša. Kot pri hujšanju tudi pri celulitu poznamo znameniti jo-jo učinek.

Najbolj dolgotrajne učinke pri “zdravljenju” celulita ima tradicionalna kitajska medicina, ki se celulita loteva kompleksno. Obravnava ga kot nevarno bolezen s hudimi posledicami. Zato je zdravljenje celulita po kitajsko dolgotrajno in zahteva spremembo načina življenja, trajno spremembo prehrane, redno telesno dejavnost, redne dihalne vaje in poseben higienski režim. Opisane metode so na Vzhodu vključene v vsakodnevni način življenja. Na Zahodu pa smo navajeni hitrih učinkov, drugačnega stila in filozofije »instant« življenja.

Le malo žensk s celulitom se odloči za tradicionalni način zdravljenja in še manj jih sprejme način življenja, ki ne povzroča nastanka celulita. Vendar je življenjski slog brez celulita nagrajen z gladko kožo, zdravjem in dobrim počutjem.

Avtorica članka: Manuela Pendl Žalek
Vir: vitafit.si

Komentarji so zaprti.