Medicinska pedikura

DIABETIKI-Pedikura le pod strokovnimi rokami!

Nadvse pomemben del oskrbe stopal je redna pedikura. Izvaja naj jo pediker, ki ve, da so diabetiki ogrožena skupina in ki zna delati z diabetičnim stopalom.

Zato mora pediker opravit izpit pri diabetologih za delo s sladkornimi bolniki. Pediker mora pravilno rezati nohte in odstranjevati otiščano kožo, pri čemer mora paziti, da s pedikuro ne povzroči dodatne škode.

Nepravilno porezani nohti lahko poškodujejo sosednje prste, vsaka rana na stopalu pa je vstopna pot za patogene bakterije, ki povzročijo vnetje.

In če se to kljub temu zgodi?

Svetuje se, naj se bolnik čim prej zglasi v ambulanti za diabetično stopalo, kjer ga bodo takoj in pravilno oskrbeli. Za bolnike z okrnjeno zaščitno občutljivostjo so zelo nevarne tudi drobne ranice. Ker jih ne čutijo, tako kot ne čutijo topih ali ostrih poškodb in poškodb zaradi pregrevanja stopal, se lahko primeri, da ne ukrepajo dovolj zgodaj, saj jih poškodbe ne motijo (ne čutijo jih). Če imajo poleg tega slabo prekrvljena stopala, se majhna ranica lahko kaj hitro razvije v veliko rano. V najhujših primerih je potrebna amputacija dela stopala ali celotne noge.

Pravilna nega diabetičnega stopala

  • Stopala vedno umivajte pod tekočo vodo. V stoječi vodi je namreč več bakterij, te pa lažje prodrejo že skozi najmanjšo poškodbo in povzročijo vnetje.
  • Pred umivanjem nog vedno preverite temperaturo vode, da si s prevročo vodo ne boste opekli stopal.
  • Ne uporabljajte grelnikov in termoforjev; raje si obujte toplejše nogavice.
  • Nohte na nogah strizite v ravno črto(brez ostrih robov) in z zaobljenimi škarjicami.
  • Vsak dan si preglejte stopala, pri čemer uporabite ogledalce ali pa naj vam pomagajo svojci.
  • Nosite udobno obutev. Čevlje kupujte popoldne, ko je noga že otečena. Obris podplata narišite na papir, ga izrežite in vložite v želeni čevelj. Če se bo papirnati podplat zavihal, je čevelj preozek in vas bo tiščal.
  • Nosite gladke nogavice brez izrazitih šivov, Med dolgotrajnejšo hojo po treh urah preverite, ali so nogavice nagubane in ali je v čevlju kak kamenček. Če se vaša stopala zelo znojijo, vzemite s seboj rezervni par nogavic.
  • Za uspešno preprečevanje zapletov v zvezi z diabetičnim stopalom je potrebna dobra osveščenost bolnikov, njihovih svojcev ter vseh,ki imamo pri svojem delu(pedikuri)opravka s temi bolniki.
  • Z preventivni pregledi stopal lahko odkrijemo spremembe v zgodnji fazi, ko jih je še mogoče uspešno zdraviti in preprečevati kasnejše hujše zaplete.