Kako negovati stopala?

avgust 31, 2016 Objavil: Kategorija: Stopala Ni komentarjev

Kako preprečiti nastanek odebljene in grobe kože na petah?

Človeška koža je v povprečju debela nekaj milimetrov. Pri tem velja omeniti, da je koža na vekah tanjša od enega milimetra, koža podplatov pa lahko pri človeku v izjemnih primerih doseže celo debelino enega centimetra.
V kolikšni meri bo debela koža na stopalih, je odvisno od prirojenih lastnosti naše kože, na to pa vplivajo tudi številni zunanji dejavniki. Odebeljena koža nastaja zlasti na območjih večjih mehanskih obremenitev in pritiskov. Z redno vsakodnevno nego s primernimi negovalnimi sredstvi lahko do določene mere preprečimo njeno nastajanje.

Če so pete kljub temu preveč obložene in se groba koža pojavlja tudi drugod po podplatih, se ji je velja občasno dodatno posvetiti.

Kako negovati stopala?

Nekateri se občasno odpravijo na pedikuro, kjer se za to usposobljene osebe lotijo stopal in nohtov, odstranijo debele obloge, skrajšajo nohte in kolikor je mogoče odstranijo nepravilnosti.

Če se boste nege lotili sami, vam bodo morda pri tem v pomoč naslednji napotki in podatki:

  • Nega diabetičnega stopalaNajpomembnejše je, da so stopala zdrava. To pomeni, da na koži in nohtih ni glivičnih obolenj, bradavic, izrastkov, otiščancev, ostankov žuljev …
  • Za umivanje priporočamo nekoliko kisla sredstva, s pH, manjšim od 7. Z njimi ustvarimo kislo okolje, neugodno za razvoj glivic, ki se sicer dobro počutijo na vlažnih oznojenih stopalih ter lahko povzročijo vnetja kože in nohtov. Po umivanju je treba kožo med prsti samo še skrbno osušiti z brisačo.
  • Nohti naj bodo pristriženi kratko in ravno.
  • Ne režite kožice ob nohtih; namažite jo s posebnim negovalnim sredstvom in po namakanju v vodi se bo pri brisanju z brisačo odluščila sama od sebe.
  • V zvezi s preprečevanjem okužb z glivicami svetujemo, da ne hodite bosi po javnih kopališčih, savnah, hotelskih sobah, ob plavalnih površinah in po telovadnicah.
  •  Preden ležete v posteljo, namažite stopala s kremo, namenjeno mehčanju odebeljene kože na stopalih, ki vsebuje keratolitike v manjših koncentracijah, največkrat ureo ali salicilno kislino
  • Občasno, vsaj enkrat na teden, si vzemite pol urice za nego stopal in odstranjevanje odebeljene kože. Po prhanju stopala vsaj za petnajst do dvajset minut namočite v toplo vodo z dodatkom nekaj kapljic olivnega olja ali nekaj kapljic v lekarni kupljene oljne kopeli. Še bolje bo, če si privoščite kopel vsega telesa.S posebno pilico ali kamnom za odstranjevanje trde kože odrgnite predele, kjer je koža zadebeljena. Če imate izrazite težave s trdo kožo, vam svetujem, da opravite pregled pri svojem zdravniku, ki vam bo prepisal primerno mazilo z nekoliko večjo vsebnostjo keratolitikov.

Keratolitiki

Keratolitiki so snovi, s katerimi lahko neboleče odstranjujemo čezmerno odebeljene obloge. Zanje povprašajte v lekarnah. Za odstranitev odebeljene kože so na voljo različni keratolitiki v različnih koncentracijah, ki so zamešani v kreme, mazila in paste.

Kot keratolitiki delujejo naslednje snovi:

  • Alfa-hidroksi kisline zmanjšujejo povezavo med kožnimi celicami (korneociti) v bazalni plasti rožene plasti kože.
  • Najbolj znan keratolitik je salicilna kislina: že v nizkih koncentracijah (običajno od 3 do 6 %) je uspešen keratolitik. Ponavadi je zamešana v emulzije, mehki beli vazelin in beli petrolatum. Uporabljati jo je treba na omejenih površinah in krajši čas, kar je pomembno pri otrocih, saj lahko pri večjih količinah pride do absorpcije in strupenih učinkov. Omehča roženo plast kože in povzroči luščenje povrhnjice, saj raztaplja medcelični cement in preprečuje povezovanje kožnih celic. Pri koncentracijah, večjih od 6 %, je škoduje tkivu. V kombinaciji z žveplom se njen keratolitični učinek še poveča. Pri resnih težavah s čezmernim debeljenjem kože, ki največkrat spremljajo nekatere kožne bolezni (luskavica, motnje zaroženevanja, keratodermije), lahko zdravnik predpiše sadne kisline v znatno višjih koncentracijah (celo od 30 do 70 %).
  • Propilen glikol
  • Resorcinol
  • Urea
  • Kot keratolitik lahko uporabljamo tudi 20 % laneno olje v lanolinu.

Ni zelo pomembno, katero sredstvo boste uporabili. Najpomembnejše je, da ga uporabljate redno, vsak dan, in da pri tem upoštevate navodila pedikerja, farmacevta ali dermatologa.

Avtorica članka: Mag. Metka Adamič, dr. med. spec. dermatovenerologije
Vir: viva.si

Komentarji so zaprti.