Kakšno zaščito uporabljajo?

april 29, 2014 Objavil: Kategorija: Telo Ni komentarjev

Med mladimi ženskami, starimi od 20 do 30 let, sta najpogostejši kontracepcijski metodi kontracepcijske tablete in kondom. Dolgoročne metode kontracepcije, kot je na primer maternični vložek, so poznane v manjši meri, kaže raziskava, ki jo je marca izvedla agencija Mediana.

Raziskava je pokazala, da ženske v omenjeni starosti ob vprašanju o poznavanju kontracepcije spontano najprej pomislijo na kontracepcijske tablete (53 odstotkov) in kondom (28 odstotkov). Dolgoročne metode kontracepcije, kot je na primer maternični vložek, pa so v tej starostni skupini poznane v bistveno manjši meri.

Po raziskavi približno 70 odstotkov žensk uporablja kontracepcijo, med njimi največ še vedno kondom (40 odstotkov) in kombinirane kontracepcijske tablete (30 odstotkov). Sledijo progestogenske tabletke oz. mini tabletke (10,8 odstotka), vaginalni obroček (6,2 odstotka), prekinjen spolni odnos (5,1 odstotka), jutranja tabletka (2,4 odstotka), maternični vložek s hormonom (1,9 odstotka) naravne metode (0,8 odstotka) in drugo (dva odstotka).

Uporabnicam kontracepcije so najpomembnejše lastnosti metod priročnost, preprostost uporabe, zanesljivost, čim manj stranskih učinkov in zaščita pred spolno prenosljivimi okužbami. Druge pomembne lastnosti so čim nižji odmerek hormonov, hitra povrnitev plodnosti po prekinitvi uporabe kontracepcije, prekinitev brez obiska zdravnika, dodatni pozitivni učinki (ugoden vpliv na kožo, lase, zmanjšanje mesečnih krvavitev, splošno počutje) ter da kontracepcija ne vsebuje estrogena in da ni potrebno redno jemanje.

Ugotovitve raziskave – na vprašanja o poznavanju kontracepcijskih metod je odgovarjalo 334 žensk, o uporabi kontracepcije pa 216 – sicer kažejo, da je kontracepcija za ženske v tej starostni skupini tretja najpogostejša dnevna rutina žensk, takoj za osebno higieno in nego.

Glede na nekatere raziskave v preteklosti, ki so zajele celotno populacijo, se mlade ženske med 20. in 30. letom starosti pri uporabi kontracepcije ne razlikujejo bistveno od celotne populacije. Odstopanja so značilna le za uporabo dolgoročnih metod kontracepcije, ki so pri starejši populaciji pogostejše.

V Sloveniji so sicer najbolj uporabljene kontracepcijske tabletke in kondom, sledi jim maternični vložek, predvsem s hormonom, vaginalni obroček in obliž, medtem ko se za sterilizacijo, za katero je tudi zakonsko določena starost 35 let ali več, odloča manj ljudi, od tega predvsem ženske.

Vsaka od kontracepcijskih metod ima svoje prednosti kot pomanjkljivosti, zato je zelo pomembno, da zdravniki ženskam predstavijo vse možnosti ter na podlagi natančne anamneze in pogovora, skupaj s pacientko izberejo metodo, ki je zanjo najprimernejša.

Vir: vizita.si

Tags :

Komentarji so zaprti.