Konopljina semena

Konopljina semena: Eden najčistejših in najbolj hranilnih virov hrane na svetu

Konoplja je ena izmed najbolj zdravilnih in hranilnih substanc nas vetu. Surova konoplja pomaga pri izgubljanju teže, ponovnem občutenju energije, hitrem okrevanju po bolezni ali poškodbi, nižanju holesterola in krvnega pritiska, odpravljanju vnetnih stanj in izboljšanju imunskega sistema.

Ta rastlina raste tudi do osem metrov visoko, njene korenine pa segajo okoli meter in pol pod površje prsti in zato zmanjšujejo erozijo in prispevajo k izgradnji organskih snovi. Konoplja je poleg soje izjemno hvaležen pridelek, saj za gojenje ne potrebuje kemikalij in herbicidov ter se dobro odreže pri kolobarjenju.

Ker je konoplja tako hranilna, jo predelujejo v raznovrstna živila, ki imajo prijeten oster okus. V 24% jo sestavljajo beljakovine ,v 30% pa maščobe; zdrave maščobe, kot so omega-3 in gama linolejska kislina. Beljakovine v konoplji vsebujejo vseh osem esencialnih aminokislin.

Konopljina semena

Poleg tega, da so ta semena zelo hranilna, jih odlikuje tudi terapevtski učinek. Kot vir popolnih rastlinskih beljakovin je konoplja na drugem mestu, takoj za sojo. Semena drugače vsebujejo 80% polinenasičenih esencialnih maščobnih kislin in razmerja med temi kislinami so zelo podobna tistim, za katera so raziskovalci ugotovili, da najbolje ustrezajo človeškemu telesu. S stiskanjem teh semen dobimo edino olje na svetu, ki vsebuje terapevtsko gama linolejsko kislino.

Konoplja torej ni zgolj idealno živilo, ki bi lahko rešilo svetovno lakoto, temveč je tudi živilo, ki bi lahko rešilo marsikatero bolezensko stanje Zahodnjakov in celo kakšen okoljski problem ali dva.

Zdravilni učinki konoplje

Konopljina semena so najbrž eden najčistejših in najbolj hranilnih virov hrane na svetu. Poleg visoke vsebnosti mineralov in vitaminov, semena znižujejo visok krvni pritisk, saj konoplja izboljša kroženje krvi in zmanjšuje vnetje. Konopljina semena prav tako izboljšujejo prebavo (zaradi visoke vsebnosti vlaknin), povečujejo občutek energije in metabolizem, zaradi česar je izgubljanje telesne teže neprimerno lažje. Zaradi dobrih maščob v teh semenih se nam zniža holesterol in vzdržuje raven sladkorja v krvi. Konopljina semena zaradi dobrega razmerja med maščobnimi kislinami in vsebnostjo gama linolejske kisline ščitijo tudi pred osteoporozo in preprečujejo nastanek aken. S konopljinim oljem so pozdravili tudi raka.

Vir: ekomagazin.si

Komentarji so zaprti.