Kako se znebiti peg?

julij 28, 2012 Objavil: Kategorija: Telo Ni komentarjev

“Kako naj se znebim peg na obrazu in predvsem na rokah?” to je pogosto vprašanje, ki mi ga postavljajo v antiaging centru. Če ste poskusili neskončno število krem in serumov, vas lahko potolažim, da obstajajo tudi naravni načini, ki tudi delujejo.

Za nas, ki živimo na obali, je sonce del našega življenja. Sonce je tudi najboljši način za pridobivanje D vitamina, čudežnega vitamina, ki preprečuje kar 23 različnih vrst raka.

A sonce povzroča nazaželen temne madeže na koži, vendar pa ni edini krivec za nastanek peg. Na to vplivajo pretežno spremembe hormonskega stanja, kot je nosečnost in seveda staranje. Z nastopom menopavze upada nivo hormonov in s tem povečanje možnosti nastanke neenakomerne in povečane pigmentacije.

Pigmentacija nastane zaradi neenakomerne razporeditve melanina ( pigmenta v koži, ki kožo brani pred UV žarki.). Ta pigment naj bi bil enakomerno razporejen, da po celem telesu enakomerno porjavimo. Zaradi notranjih vzrokov se neenakomerno porazdeli in nastanejo nezaželene pege ali madeži na koži. Najpogosteje se pojavijo na obrazu, rokah, dekolteju in hrbtu, saj so ti deli najbolj izpostavljeni sončnim žarkom.

Pege niso škodljive, a si jih večina žensk želiji odstraniti. Velikokrat me stranke sprašujejo po posvetlitvenih kremah, ki so na voljo v prodaji. te niso za vse priporočljive, sajje njihova sestava lahko zelo agresivna in škodljiva. Ena izmed najbolj spornih sestavin naj bi bila hydroquinone. Veliko dermatologov jo priporoča kot varno, a so študije pokazale, da je škodi imunskemu sistemu. Predvsem pri ženskah temnejše polti določenih ras, ki se rade svetlijo in dalj časa uporabljajo izdelke s hydroquinonom in drugimi agresivnimi sredstvi, je prišlo do dolečenih motenj pigmentacije in celo izgube pigmenta kože. Bolj kot posvetlitvene sestavine, je sporna prisotnost živega srebra, ki pa ni vedno naveden na listi sestavin. Trenutno v ZDA potekajo celo preiskave zastrupitve zaradi živega srebra prisotnega v losjonih za posvetlitev kože.

Zato pozorno izbirajte izdelke podjetij, ki skrbijo za okolje in ponujajo izdelke z naravnimi sestavinami za posvetlitev kože. Kar nekaj je izvlečkov, ki posvetljujejo kožo na naraven način in preprečujejo nastanek pigmentnih madežev. Dobra aletrnativa so tudi naravni izdelki z zaščitnim faktorjem.

Obstajajo pa tudi drugačni načini da izenačite barvo svojega tena:

Kamilica

Ta zdravilna rastlinica je nežna in idealna za posvetlitev kože in las.
Skuhajte močan čaj, ohladite ga na temperaturo, ji jo koža prenese in nanesite na pigmentirane predele. Če imate madeže po celem telesu potem lahko dodate nekaj čajnih vrečk ali dve pesti posušenih kamiličnih cvetov v kopel.

Jogurt

Primeren je iz domačega nehomogeniziranega mleka. Jogurt nasplošno velja kot najboljša naravna domača kozmetika. Vsebuje mlečno kislino, ki je naravna AHA ( alfahidroksi kislina). Nedavne raziskave so celo pokazale, da mlečna kislina pospešuje obnavljanje celic in preprečuje povečano tvorbo melanina. Jogurt deluje tudi antibakterijsko, zato je primeren za tretiranje aken.

Limonin sok

Stisnite sok ekološke limone in ga s koščkom vate nanesite in rahlo vmasirajte na pigmentirane predele.Pustite delovati od 5 do 10 minut in dobro sperite. Za viden rezultat potrebujete vsaj dva tedna. Če ste preobčutljivi na limonin sok, ga zmešajte s kamilico ali jogutrom.

Kožo čez dan obvezno zaščitite z zaščitnim faktorjem.

Retinoidi

V kolikor vse od zgoraj priporočenega ne deluje na vaši koži, potem obstaja še ena možnost. To bi vam svetoval tudi dermatolog. Obstaja kar nekaj izdelkov in kozmetičnih hiš, ki ponujajo retinol v svojih izdelkih. Izberite takega, ki najbolj ustreza vaši koži. Retinol je zelo učinkovit ne samo pri glajenju gub, ker pospešuje tvorbo kolagena v koži ampak tudi kot sredstvo za izenačitev tena. Uporabljajte ga se samo zvečer. Pazite, da preko dneva kožo zaščitimo z UV faktorjem in jo v času tretmaja ne izpostavljamo pretirano soncu (pomeni da se ne sončimo, če greste na dopust v sončne kraje potem tak tretma izpustite. Izbirajte naravno kozmetiko.

Vir: lifestylenatural.com
Avtor: Simone Godina

Komentarji so zaprti.