Idila za oddih

julij 28, 2012 Objavil: Kategorija: Turizem Ni komentarjev

Trubarjeva domačija: Idila za oddih in meditacijo

Kdor še ni obiskal domačije, kjer se je rodil in odraščal Primož Trubar, verski reformator in začetnik slovenske književne besede, je marsikaj zamudil. Domačija se je umestila ob vodnatem potoku Rašca, ki kmalu ponikne v kraško podzemlje, nekaj kilometrov vstran od Rašice, kjer je Trubarjeva domačija. Tistemu kraju zato rečejo Ponikve in ga je prav zavoljo tega naravnega pojava tudi vredno obiskati. Rašca je menda že od 13. stoletja dalje poganjala mlin, ki je na Trubarjevi domačiji še danes ena največjih etnoloških atrakcij – poleg vodne žage in velikega poslopja, ki je včasih služil tako za bivanje ljudi kot tudi za hlev.

Vse to je seveda nastalo po Trubarjevem 16. stoletju, ki se ja v Rašici začelo 9. junija 1508 in se 28. junija 1586 končalo v nemškem Derendingenu, kamor se je reformator umaknil pred katoliškimi pretnjami. Vse tri omenjene zgradbe stojijo na mestu, kjer je nekdaj stala Trubarjeva rojstna hiša z mlinom in žago, vendar te, ki jih lahko vidimo, niso stare več kot dvesto let. Trubarjeva rojstna hiša je bila lesena bajta, ki jo je še za njegovega življenja uničil požar. Zaradi pogostih turških vpadov, ki jih Trubar omenja tudi v svojih delih, so prebivalci teh krajev živeli v veliki revščini. Vendar so mlinarji in žagarji, torej socialni sloj, ki mu je pripadal tudi mladi Trubar, živeli bolje od povprečja. Sicer pa je bila v Trubarjevem času Rašica pomembno gospodarsko in prometno središče na območju Velikih Lašč, do katerih je od Rašice le nekaj kilometrov. Vas je nastala na križišču trgovskih in krošnjarskih poti iz stiškega samostana proti Trstu in vipavskim vinogradom ter poti iz Ljubljane proti Kočevju in Reki. V 16. stoletju je vas, ki je tako kot Trubarjeva domačija spomeniško zaščitena, pripadala turjaškemu gospostvu. Mlinu rečejo tudi Temkov mlin. Današnjo podobo je dobil v 19. stoletju. Kompleks tvorita še veliko gospodarsko poslopje in žaga, ki je obratovala do leta 1965. Ob 400. obletnici Trubarjeve smrti so v obnovljeni gornji etaži Temkovega mlina uredili spominsko razstavo. Na njej spremljamo življenjsko pot tega velikega Slovenca, njegovo delo in njegove upodobitve, kakršne so si zamislili umetniki. V gospodarskem poslopju sta manjša okrepčevalnica in lokalna galerija. V žagi in mlinu je na ogled zbirka imenitne kulturne oziroma etnološke dediščine, povezane predvsem z mlinarstvo in žagarstvom. Danes je Trubarjeva domačija kot kulturno spomenik v lasti občine Velike Lašče. Nedaleč o nje so leta 1952,ko so proslavljali ob 400. obletnici prve slovenske tiskane knjige, Trubarju postavili spomenik po zamisli arhitekta Vinka Glanza in kiparja Vlada Stovička.

Celoten kompleks Trubarjeve domačije ni nič manj privlačen zavoljo svoje potopljenosti v razkošno zeleno naravo, in seveda lege ob idiličnem potoku Rašca, ki se prav tam nežno preliva preko nekaj lehnjakovih pregrad. Mogočna drevesa v poletnem času nudijo obilo sence. Vse naravno okolje tam naokrog, ki spominja bolj na park kot na nekdanjo domačijo, je idealen prostor za nekaj oddiha in meditacije. Nadvse primeren je tudi za igro otrok, tam pa se dogajajo tudi kulturni in drugi dogodki. Ob našem obisku so ravno imeli poroko z gostijo.

Vir: ekomagazin.si

Komentarji so zaprti.