Himalajska sol

julij 28, 2012 Objavil: Kategorija: Superhrana Ni komentarjev

Boljše zdravje, počutje in izgled!

Odkar na našem planetu obstaja življenje, je naravna sol eden izmed osrednjih elementov, ki služi ljudem, živalim in flori. Himalajska sol, ki jo pridobivajo iz zemlje, je sestavljena iz 84 za življenje pomembnih elementov. Ista hranila najdemo v človeških telesih za vzdrževanje optimalnega zdravja. Naše telesa vsebujejo prav takšno solno tekočino (voda v kombinaciji z naravno soljo), ki je del prvobitnih morij. Nobeno industrijsko podjetje še ni ustvarilo substance, ki bi uspešno nadomestila zdravstvene učinke naravne soli. Za primer naj navedemo položaj, ko dieta posameznika postane preskopa z elementi v sledovih – njegove celice takrat izgubijo moč upravljanja z ioni. Posledica izgube ionskega ravnotežja je “pokanje” telesnih celic, kar povzroča ogromno zdravstvenih težav.

Zmožnost telesa, da opravlja in ustvarja ionsko ravnotežje je bistvenega pomena za prevencijo mišičnih krčev, možganskih okvar in živčnih motenj. Prav tako preventivno delovanje na ionsko izgubo pomaga ohranjati primerno Ph ravnotežje za preprečitev različnih bolezni, tudi raka. Ohranjanje ionskega ravnotežja je osrednjega pomena tudi za zagotavljanje celične regeneracije in rasti celic.

Naravna sol vsebuje minerale, ki so potrebni za normalno delovanje telesa. Minerali so anorganska hranila, ki jih telo absorbira v obliki soli. Telo potrebuje osem glavnih elementov, ostali pa so potrebni v sledovih. Glavni elementi so kalcij, natrij, kalij, klor, fosfor, žveplo in magnezij; tisti, potrebni v sledovih pa med drugim zajemajo železo, fluor, baker, cink, krom, jod, mangan in kobalt.

Izpostavljamo 8 prednosti nerafinirane naravne soli:

  • Pomaga ohranjati redno bitje srca, saj s svojimi lastnostmi uravnava krvni pritisk.
  • Pomaga očistiti zastoje v pljučih in nosnih prehodih. Čisti tudi sluz in zamašene sinuse. Je močan naravni antihistaminik.
  • Pomaga uravnavati količino krvnega sladkorja, kar pomaga tudi sladkornim bolnikom.
  • Pomaga pri izločanju kislin iz telesnih celic, kar deluje preventivno proti raku.
  • Naravna sol je bistvenega pomena za proizvajanje energije, ki jo potrebujejo celice. Pri proizvajanju glavnega vira telesne energije, adenozin-trifosfata (ATP), sol ogromno pripomore, saj vsebuje veliko protonov, potrebnih za ATP.
  • Osrednjega pomena je za komunikacijo in prenos informacij med živčnimi celicami, kar je najbolj pomembno za normalno delovanje možganov.
  • Naravna sol je zelo pomembna pri vzdrževanju močnih kosti in preprečevanju z njimi povezanih bolezni (npp. osteoporoze). Prav tako je nujna za absorbcijo delov hrane skozi prebavni trakt.
  • Naravna sol ne vsebuje nobenih kemičnih dodatkov, ki bi lahko bili škodljivi za telo. Industrijsko pridobljena sol, za razliko od naravne, vsebuje aluminij, ki škoduje živčevju. Aluminij nekateri sumijo za enega izmed glavnih povzročiteljev Alzheimerjeve bolezni.

Himalajska sol je ena izmed najbolj zdravih in najčistejših naravnih soli. Gre za sol, ki je nastala 250 milijonov let nazaj, ko je sonce izsušilo tamkajšnji prvotni ocean. Je popolnoma naravna, polna mineralov in hranil, ki jih najdemo tudi v naših telesih. Ko se je nekdanje morje blizu Himalaje izsušilo zaradi vročine sonca, so se dvignile Himalajske gore. Plasti soli so se usedle globoko v zemljo in se v milijonih let zaradi teže in temperatur oblikovale v čisto kristalno sol. V Himalaji v vznožju Pakistana za pridobivanje te soli uporabljajo metode, ki ohranjajo čistost soli in strukturno neoporečnost – najprej jo ročno izkopljejo, nato jo operejo in posušijo.

Himalajska sol vsebuje 84 hranilnih elementov, ki so ključnega pomena za funkcioniranje naših teles. Njena struktura ustvarja energijo, minerali in elementi v sledeh pa so dovolj majhni, da jih lahko celice absorbirajo. S pomočjo uravnavanja elektrolitskega ravnotežja v telesu solni elementi pomagajo pri vzdrževanju količine sladkorja v krvi, uravnavajo vodo v našem telesu, spodbujajo Ph ravnotežje v celicah (še posebej pri možganskih celicah) in upočasnjujejo procese staranja. Prav tako sol pomaga pri ustvarjanju celične energije, spodbuja boljšo absorbcijo hranil v črevesnem traktu in pomaga pri ohranjanju zdravih dihal in sinusov. V kombinaciji z vodo uravnava tudi krvni pritisk. Himalajsko sol poleg sredstva za aromatiziranje živil uporabljajo tudi pri proizvajanju izdelkov za osebno nego, izdelkih za kopeli, raznih zdravstvenih izdelkih itd.

Vir: ekomagazin.si

Komentarji so zaprti.